Honlapok kezelése

A Web

Hatalmas információ tömeg publikálására alkalmas a mindennapi életben egyre nagyobb szerepet kapó web. A weben található információ szabványos formában érhető el, elég egyetlen program, egy ún. böngésző segítségével. Ma már nemcsak egyszerű irományok érhetők el a weben, hanem teljes, komplex alkalmazások is, mint például egy webáruház.

A Netalfa Kft. infrastruktúrája lehetővé teszi anyagok weben történő publikálását, webalkalmazások futtatását, melyek segítségével állandóan változó, interaktív tartalmak érhetők el. Támogatott technológiáink többek között: Java (servlet, jsp, ...), PHP, Perl, ...

Fájlok feltöltése

A maximális rugalmasság érdekében több lehetőséget is kínálunk a fájlok feltöltésére. Általánosságban az SCP protokollt javasoljuk, mivel ez a leghatékonyabb és legbiztonságosabb.

Az FTP protokoll széles körben elterjedt, számos program támogatja, azonban nem nyújt kellő biztonságot: az SCP protokollal ellentétben azonosításkor a jelszó nem titkosítva kerül továbbításra a hálózaton, így egy rossz indulatú támadó megszerezheti a jelszót, amivel később vissza tud élni.
Ilyen visszaélés nemcsak azt a felhasználót érinti, akinek megszerezték a jelszavát, hanem az egész rendszer biztonságát veszélyeztetheti.

Egyszerű a böngészővel történő feltöltés: csak egy böngészőre van szükség. Használata akkor ajánlott, ha gyorsan kell fel- vagy letölteni valamely fájlt és a számítógépen nem áll rendelkezésre megfelelő program (például idegen helyen - mint egy internet kávézó - csak FTP lehetőség van, de a hely megbízhatatlan volta miatt mindenképpen titkosított azonosításra van szükség).

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk az egyes feltöltési módok jellemzőit:

SCP FTP Web
titkosított azonosítás nyílt azonosítás titkosított azonosítás
speciális programot igényel, ritkább speciális programot igényel, elterjedtebb csak egy web böngészőt igényel (pl. Firefox, Internet Explorer, Opera)
több fájl feltöltése egyszerre több fájl feltöltése egyszerre csak egy fájl feltöltése egyszerre

Beállítások

Fájlok feltöltéséhez a megadott felhasználói nevet és jelszót kell használni, bármelyik elérési mód esetén.

Beállítás Érték Magyarázat
Felhasználói név valaki A rendszer így azonosítja a felhasználót, ezen azonosító (és a hozzátartozó jelszó) különbözik a postafiók hozzáférési adatoktól
Kiszolgáló web.netalfa.net A kiszolgáló neve, mind SCP, FTP és webes hozzáférés esetén

Fájlok helye, könyvtárszerkezet

Minden felhasználó saját könyvtárral rendelkezik, melynek tartalma nem kerül publikálásra a weben. Elérési útvonala: "/home/<azonosító>".

A webre a "/var/www/<domain>" megfelelő könyvtárai kerülnek publikálásra: "webdata" Apache (PHP) esetén, "webapps" Tomcat (Java) esetén.

Minden felhasználónak a kezdő könyvtárából ("/home/<azonosító>") mutat egy hivatkozás a webes könyvtárakra a könnyű elérhetőség biztosítása érdekében.

Az "apache-log" és a "tomcat-log" könyvtárakban a naplófájlok érhetők el a megfelelő domainhez.

Például "netalfa" felhasználó és "web1000.hu" domain esetén:

  • /home/netalfa: a "netalfa" felhasználó kezdőkönyvtára
  • /var/www/www.web1000.hu: a "www.web1000.hu" domain webes könyvtára
  • /var/www/www.web1000.hu/webdata: a "www.web1000.hu" domain alatt megosztandó fájlok
  • /var/www/www.web1000.hu/apache-log: a "www.web1000.hu" domain naplói
  • /home/netalfa/www vagy /home/netalfa/www.web1000.hu: hivatkozás a "/var/www/www.web1000.hu könyvtárra

Amennyiben a böngészőnek megadjuk, hogy látogasson el a "http://www.web1000.hu" címre, alapértelmezés szerint az "index.html" vagy "index.php" tartalma kerül elküldésre. Amennyiben egyik fájl sem létezik, a könyvtár kilistázásra kerül.


 
Nyomtatás