Internetes levelezés

Az internet egyik leggyakrabban, legszélesebb körben és legkedveltebb szolgáltatása a levelezés – e-mail. Elektronikus levéllel üzenetet küldhetünk bárkinek, a hagyományos postai levélhez hasonlóan a levél megérkezik a címzett postaládájába, ahol elolvashatóvá válik az üzenet. Mindemellett nagyon előnye a rendszernek, hogy a címzett akkor olvassa el a levelet, válaszol rá, amikor ráér.

Használata egyszerű, könnyen megtanulható: a levélhez meg kell adni a címzettet, meg kell írni a levelet és már indulhat is útjára! Optimális esetben a küldést követő pillanatban megérkezik a címzetthez, azaz gyors, a számítógépnek köszönhetően könnyen szerkeszthető, összefoglalva hatékonyan kommunikációs lehetőség.

Az elektronikus levelezéshez mindenképpen szükséges egy szoftver, melyet helyesen be kell állítani. A beállítást követően rögtön használatban is lehet venni, a könnyebb és hatékonyabb kommunikációhoz azonban ajánlott megismerni már meglévő szokásokat, melyek praktikumból alakultak ki.

Email címek

Levelet valakinek eljuttatni a hagyományos postai levelezéshez hasonlóan címzett alapján lehetséges. Email esetén egy cím így néz ki: <valaki>@<domain>. Ha a hagyományos postai címzéssel hasonlítjuk össze az email címet, a kukac (@) előtti rész felel meg a névnek, a kukac utáni rész (az ún. domain, vagy tartomány) a címnek (város, irányítószám, utca, házszám, emelet, ajtó).

Alapvetően kétfajta email típus létezik, melyek között címzés szempontjából semmilyen különbség nincs:

  • postafiók: a levelek egy postafiókba érkeznek, ahonnan a címzett letölti őket olvasásra.
  • átirányítás: a levelek másik email címre vagy címekre kerülnek továbbításra, további információk...

Postafiókok

Két elterjedt hozzáférési mód van a postafiókokhoz: POP3 és IMAP.

A POP3 típusú fiók esetén a levelek letöltésre kerülnek a számítógépre, és azon lesznek kezelve (például mappákba rendezés). Letöltést követően a kiszolgálón törlésre kerülnek a levelek (beállítható funkcionalitás).

Az IMAP típusú fiók esetén a számítógépre a leveleknek egy másolata kerül letöltésre, az eredeti példány a kiszolgálón marad.

A két postafiók típus összehasonlítása:

POP3 IMAP
levelek elsődleges tárolási helye: a számítógép levelek elsődleges tárolási helye: a kiszolgáló
webmailben csak a friss levelek érhetők el webmailben minden levél elérhető, mappaszerkezettel
két biztonsági mentés között beérkezett és letöltött levélről nincs biztonsági másolat a biztonsági mentés mindig, minden levelet érint (kivéve a két mentés között beérkező és törölt leveleket)
gyorsabb hozzáférés a levelekhez, mert a számítógépen vannak lassabb hozzáférés a levelekhez, mert a hálózatról kell letölteni (ún. szinkronizációval kiküszöbölhető a sebesség különbség)
Nyomtatás